nazovi 091 899 41 99    

     21.12.2005

Reiki   |  Praksa   |  Hrv.iscj.dani   |  Poruke  |  Pojmovnik   |  Duh.velikani   |  Razgovori  

  Poruka
Tvoja prava priroda je Božje naravi i ti si u njoj čista ljubav. Stoga se tvoja duhovnost mora očitovati i mora biti prikazana u ovom vidljivom svijetu.
   R e i k i
  Četiri aspekta
  Devet elemenata
  Kodeks
  Reiki etika
  Inicijacija
  Povijest (Phillys)
  Povijest (Evan)
  Reiki simboli
  Iscjeljujuća snaga
  Darovi prvog stupnja
  Reiki za mir
  Reiki za uspjeh
  Reiki istraživanja
  Kristal na sjev. polu
  Usuiev satori
  Dnevnik H.Takate
  Reiki u svjetlu kršćanske antropologije
  Reiki je savršen
  Programiranje Reikia
  Reiki zvuk
Da li je Reiki moć?
Reiki baklja
Što za mene znači Reiki?

Simboli (prvi dio)
Uvijek je bitno znati otkuda dolaze ideje neke osobe. Toliko je novih majstora koji su koljenima vrlo daleki od gđe Takate a također se stvaraju mnoge promjene i dodaci u Reikiju sa nekoliko novih ogranaka i očito je da u nekim slučajevima, informacije koje se prenose postaju konfuzne. Informacije koje su pomogle u stvaranju ovog članka dolaze iz učenja koje sam ja primio 1981 od četiri Reiki majstora koje je inicirala direktno gđa Takata uz moja trajna istraživanja u Reikiju uključujući i razmjenu simbola te mnogi Reiki majstori iz daljih koljena i ogranaka. Reiki simboli su sveti i trebali bi ostati tajni. Daju se samo onima koji će se inicirati u drugi ili treći stupanj Reikija. Razlog tome je objašnjen kasnije u ovom članku. Međutim, ipak je moguće diskutirati o njihovoj prirodi, o tome kako djeluju i njihovoj povijesti dok nastavljamo poštivati ovo povjerenje koje smo dobili.
Reiki simboli su važni i vrlo zanimljiv dio prakse Reikija. Omogućuju usredotočenje energije Reikija za posebne svrhe (za detaljno objašnjenje za što simboli mogu biti korišteni pogledaj u knjiziReiki - dodir koji iscjeljujeili komplet audio kazetaReiki tečaj”). Ukupno je četiri simbola u Usui sustavu Reikija. Tri se dobivaju na drugom stupnju Reikija a jedan na trećem stupnju (majstorski). Postoje i drugi simboli koje ljudi koriste i cijene ali oni nisu dio Usui sustava. Usui Reiki simboli nisu toliko tajanstveni kao što se čine. Oni su u stvari stvoreni iz japanskih kanji-a što znači da su oni jednostavno riječi iz japanskog jezika. Njihovi nazivi se mogu pronaći u japansko engleskom rječniku. Prva dva simbola su malo veća varijacija tih riječi. Dok su nazivi prvog i drugog simbola japanski, sami simboli mogu biti šamanskog porijekla ili kombinacija sanskrta i japanskog kanji-a. Praksa japanskih budista je da ponekad kombiniraju stari sanskrt sa japanskim kanji-em u svojim svetim pismima i simbolima, tako da je moguće da je na način crtanja ova prva dva simbola utjecala ta praksa. Treći i majstorski simbol su u potpunosti japanski kanji i u nazivima i u načinu crtanja pa se mogu pronaći u japansko-engleskom rječniku.
Zanimljivo je da naznaku naziva majstorskog simbola možete pronaci uEnciklopediji istočnjacke filozofije i religijei preveden je u značenju svijetlosti Bitka, zen izraz za istinsku prirodu Bude od kojeg čovjek postaje mudar u iskustvu i prosvjetljenosti i satori-a (uzvišeno stanje svijesti). Ima vrlo dubok smisao. Možda se zove majstorski simbol zato što nam daje direktnu vezu sa majstorom samim. Obzirom da je Usui majstorski simbol moćan, snažan simbol iz Zen-budizma, pitam se koliko je pomoći u otkrivanju Reikija dr. Usui primio od Zen-budizma ili drugih japanskih vjerskih grupa (pročitaj druge članke o porijeklu Reikija). Gornji podaci ukazuju na to da Usuijevi Reiki simboli nisu isključivo korišteni samo u Reikiju. Dr. Usui je proširio njihovo korištenje. Također, obzirom da su oni japanskog porijekla, nije moguće da ih je on otkrio u sanskrtskim sutrama kao što neki misle. Veća je mogućnost da je dr. Usui primio u svom tajanstvenom iskustvu na planini Kurama (koja je smještena sjeverno od Kyota) ili da je imao predznanje o njima iz zen-budizma i drugih vjerskih grupa sa kojima je učio. Obzirom da su simboli japanski i kako znamo da je majstorski simbol iz Zen-budizma, moguće je da je formula za iscjeljivanje koju je Usui pronašao u sutrama zapravo porijeklom iz Zen-budizma a ne iz sanskrtskih sutri (bez obzira što sansrtske sutre sadrže formulu za iscjeljivanje). Nadalje, Usui majstorski simbol se također pojavljuje kao dio simbola na Goshintai koji je sveti spis na pergamentu grupe Johrei. Ovo su sve zanimljive ideje koje se nadopunjuju. Istraživanje o porijeklu Reiki simbola se nastavlja pa možete očekivati da će se ove informacije još nadopunjavati. Reiki simboli su transcedentalni u svojoj funkciji. Obzirom na to da većina simbola ima učinak na podsvijest korisnika potičući promjenu u njegovom unutrašnjem stanju, Reiki simboli prilaze izvoru Reikija direktno i signaliziraju promjenu u načinu funkcioniranja Reiki energije neovisno o nečijem unutarnjem stanju. Dok neki uče da se simboli mogu aktivirati samo na posebne načine, istina je ta da se oni mogu aktivirati na puno načina. Mogu se aktivirati crtajući ih na ruci, vizualiziranjem, izgovaranjem njihovog naziva na glas ili u sebi. Namjera je najbitniji sastojak u aktiviranju i moguće ih je aktivirati svjesno ali samo sa namjerom za korištenje. Nadalje, drugi su mogli jednostavno ući unutar njih i zamisliti energiju simbola kojeg žele koristiti te tako postići pristup bez samog korištenja simbola. Snaga i učinkovitost samog simbola dolazi iz usklađenosti sa Reikijem koju smo dobili inicijacijama. Prije inicijacije učeniku su pokazani simboli i dato mu je vrijeme da ih zapamti. Prilikom inicijacije energije svakog simbola silaze i ulaze u učenikov um i tijelo vežući se za prikladan simbol u mislima učenika. Nakon toga kad god učenik koristi simbol, iste energije koje su nastale prilikom inicijacije se aktiviraju i počinju teći.
strel.jpg (263 bytes) dalje


    Kako završiti tečaj?              Ukoliko se odlučite za mene!
U pravilu, vrlo jednostavno, dovoljno je da u Vama sazrije odluka za to. Izaberite majstora i kontaktirajte ga! Sve ostale upute ćete dobiti od njega.
Kontaktirajte me, na telefon ili putem e-maila. Tečaj se može održati samo za Vas ili za grupu. Sve ostale upute ćete dobiti u usmenom kontaktu sa mnom.
Val za valom
Živi život moj anđele
Predajem te svjesno Bogu
Tko ti doista jesi?
Ja jesam
Kontrolna misao
Živi u ispravnosti
Svi smo Božja djeca
Samo koračaj
Poštuj životni prostor
Rodi se u meni
Mali Budha
Reiki samotretman
Meditacija na simbole
Čakre - kola života
Sveukupnost
fsdfasfas
   Preporučujem stranice
Hrvatski Reiki savez
Hrvatski iscjeliteljski dani
Sweat lodge                          
fsdfasfas
   Tekstovi
Energetski brak
Evanđelje
Isus je živio u Indiji
Mojsijeva kozmogonija
Torinsko platno
Postoji li "recept" života?ffas

 

           Ovdje možete:
Postaviti pitanja iz duhovne prakse
Ako prakticirate redovito svoju duhovnu praksu a istovremeno se osjećate kao da stojite i da se ništa ne događa - onda je ovo pravo mjesto za Vas. Postoji očito pitanje koje morate postaviti ali nemate kome. Ako se slažete - postavite ga! A ja ću Vam pokušati odgovoriti na njega, ne iz uma već će biti iskanaliziran samo za Vas. Nakon toga, kada ga pročitate i kada saživi u Vama, tek onda sudite !
Izmjeriti svoj bioenergetski potancijal
Jeste li se ikad zapitali imate li iscjeliteljskih sposobnosti. Ako Vas to interesira a niste sigurni možete li to - ispunite ovaj mali upitnik. Možda će Vam upravo to biti poticaj da se pokrenete i da ovaj svijet dobije još jednu osobu koja radi za dobrobit čovječanstva.
Izmjeriti svoj radiestezijski potancijal
Htjeli bi ste se baviti radistezijom, ali niste imali priliku provjeriti možete li to: Sada imate priliku upravo to pitati!
Ispitati da li spavate na lošem mjestu?
Štetno zračenje, posebno ono kojem ste izloženi nekoliko godina i koje može biti vrlo jako - može biti uzrokom vaših zdravstvenih problema. Ako se budite noću, posebno između dva ili tri sata, ako se osjećate iscrpljeno i bezvoljno i ako imate česte glavobolje, možete mi se obratiti, možda je upravo uzrok u štetnom zračenju.
master.gif (10234 bytes)
Vladimir Magdić
Email: vladimir.magdic@zg.htnet.hr
Adresa: Škrile I/10, 47300 Ogulin
Mob: 091 899 41 99
© Reiki magazin